Konsten att lyckas

På måndag öppnar sökningarna för höstterminen på högskolan. För de flesta som går ut gymnasiet till våren (som jag) så innebär det att man blir överröst med reklam för alla möjliga former av utbildningar. Luleås universitet, diverse yrkesutbildningar, Jönköpings högskola, Umeås universitet, Högskolan Väst, till och med Svenskt näringsliv har förärat mig med sina reklamblad. Som tack får de lite länkkärlek. Det känns lite som att alla rycker i en. Okej, kanske inte riktigt så, men ni fattar grejen.

Jag får många tips om varför jag ska bli det ena efter det andra. Varför det finns en framtid i just denna karriärtypen. Om jag har lärt mig något alls i skolan de här senaste nästan 12 åren så är det en sak. Jag fungerar bäst i situationer när, trivs bäst där, och är lyckligast när jag faktiskt har ett intresse av att delta. Om jag tänker tillbaka på min skoltid så har det varit guldkornen där jag själv varit med och format och styrt min utbildning som faktiskt betytt något.

Det är ganska banalt. Det är till och med lite fånigt. Men jag vägrar ens tänka tanken på att jag skulle välja en utbildning på grund av dess framtida karriärmöjligheter. För mig så är det löjligt att välja efter en "prognos" vad arbetsmarknaden vill ha när just jag är färdigutbildad. Sorgligt nog så finns det en del som gör det. "Man måste inse att arbetsmarknaden inte är här för just din skull utan att du är här för dens skull." - Min klasskamrat. Visst är det taget ur sitt sammanhang delvis, men själva kärnan är densamma. Inställningen gentemot arbetsgivare är någon slags underkastelse. Jag hoppas att han är ett undantag, men jag vet fler som väljer utifrån framtidsutsikter för yrket. Man ska konkurrera och man ska bli yrkesfärdig direkt. Det känns inte som att min generation är akademikergeneration på det sättet iaf.

Aja. För att göra ett långt inlägg kort, jag tänker välja det som gör mig lycklig, inte det som ger mig jobb. Jag tror att det lönar sig i längden.

Framtida arbetsgivare, jag hoppas att detta inte påverkar vårt förhållande, men jag tror att du förstår.

Kommentarer
Postat av: alice

tack så himla mycket, olof

2010-03-21 @ 19:14:20
URL: http://morninghollow.blogg.se/
Postat av: a.k

Olofen då!

Vad är grejen med att hålla på att byta blogg hela tiden? (för detta är väl noaksson? Kan inte tänka mej någon annan olof som både älskar och hatar partipolitiken som skulle läsa min blogg...)

Allt väl?

2010-03-22 @ 10:14:25
URL: http://decibel.webblogg.se/
Postat av: alice

hmmm. läste visst inte detta förut, men inspirerande text.

2010-04-06 @ 12:36:14
URL: http://morninghollow.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0